🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

21 augustus 2024

Nieuwe vaccinatieronde corona

Vanaf 27 augustus kun je een oproep krijgen voor de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Op 16 september 2024 start de vaccinatieronde en loopt tot en met 6 december 2024.

Wie komt dit najaar in aanmerking voor de prik?

  • Personen van 60 jaar en ouder.

  • Mensen tussen de 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen.

  • Zorgmedewerkers die werken met kwetsbare groepen.

  • Kinderen en volwassenen met een hoog medisch risico, zoals mensen met een afweerstoornis.

Mocht je geen oproep krijgen, maar om individuele redenen toch de herhaalvaccinatie willen (bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, is dat ook deze najaarsronde mogelijk.

 

Hoe ontvang je een uitnodiging?

  • Tussen 27 augustus en half oktober ontvangen mensen van 60 jaar en ouder een persoonlijke uitnodigingsbrief van het RIVM.

  • Personen onder de 60 jaar die in aanmerking komen voor de coronaprik ontvangen geen brief. Zij kunnen vanaf 27 augustus via www.planjeprik.nl een afspraak maken bij de GGD. 

Waar haal je de coronaprik?

De coronaprik wordt toegediend door de regionale GGD’en. De 25 regionale GGD’en werken nauw samen met het RIVM en GGD GHOR Nederland om de najaarsronde zo efficiënt mogelijk te organiseren. Binnenkort zal er op onze website meer informatie beschikbaar zijn over de priklocaties voor deze najaarsronde.

 

Coronaprik niet langer noodzakelijk voor zwangeren

Het risico op ernstige ziekte door corona tijdens de zwangerschap, evenals de kans op vroeggeboorte, is inmiddels lager dan aan het begin van de coronapandemie. Dit is te danken aan de brede immuniteit die in de bevolking is opgebouwd en het feit dat de omikronvariant van het coronavirus minder ernstige ziekte veroorzaakt. Daarom is de coronaprik voor zwangeren nu niet meer nodig.

 

Ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik of werk je in de zorg? Dan wordt aangeraden om tijdens de najaarsronde van 2024 alsnog de coronaprik te halen, ook als je zwanger bent. Vaccinatie tegen corona blijft veilig tijdens de zwangerschap.

Wil je meer informatie weten over de herhaalvaccinatie of hoe je een oproep krijgt, ga naar GGD.nl.



Meer informatie